Etelä-Savon maakunta – Nuoret vaikuttavat
Terhi Venäläinen
0406559793
terhi.venalainen@esavo.fi
Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, 50100 Mikkeli

Etelä-Savon maakunta – Nuoret vaikuttavat

Kuka sanoi, että nuoria ei kiinnosta vaikuttaa? Vaikuttaa kun voi niin monella tavalla.

Pysähdy hetkeksi ja mieti mikä sinulle on tärkeää ja miten haluaisit vaikuttaa. Muista, ettei ole yhtä oikeaa tapaa tuoda omat ajatukset esille!

Kuvan kautta tai keskustelemalla toisten kanssa voi herättää ajatuksia, joka saa aikaan muutosta. Arkisilla valinnoilla voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia esimerkiksi ympäristön tilaan. Päättäjillä on suuri vastuu – miten heihin voi olla yhteydessä ja tuoda esiin nuorten elämään vaikuttavia asioita?

Arkisen toiminnan, yhdistysten ja omien yhteisöjen kautta vaikuttamisen lisäksi nuoret voivat vaikuttaa Etelä-Savossa kuntien nuorisovaltuustojen tai maakunnallisen nuorisovaltuusto Esa-Manun kautta. Vuodesta 2022 alkaen maakunnallinen nuorisovaltuusto vaikuttaa myös tulevan hyvinvointialueen toimintaan. 

Kuvat: Ida Paunisalo, teokset Studio Wäkevän näyttelystä No Planet B:

Pörriäinen / Bumblebee, 2021 lasitettu keramiikka
Anton Ripatti The life circle of a house plant, 2021 polaroid installaatio
((melkein) poliittinen kylpyamme), 2021 installaatio 

Mitä hyvinvointimessuilla ja/tai -rasteilla?

Tutustu Etelä-Savon nuoret vaikuttajat – instaan tämän sivun vasemmasta ylälaidasta ja käy sitten jättämässä ideasi Etelä-Savon nuorille vaikuttajille: https://www.nuortenideat.fi/fi/organisaatiot/esnuoretvaikuttajat/

Jokaisessa Etelä-Savon kunnassa on myös nuorisovaltuusto. Tutustu nuorisovaltuustojen toimintaan sivun alalaidasta löytyvästä videosta ja osallistu hyvinvointirastiin seuraavalla tehtävällä:

1) Tutustu oman kuntasi nuorisovaltuuston tilanteeseen osoitteesta: https://www.esavo.fi/kuntien-nuorisovaltuustot. Löytyykö nuorisovaltuustollenne profiilia myös  instagramista?

2) Listaa 3 asiaa, jotka muuttaisit kotikunnassasi jos saisit olla päivän ajan kunnanjohtaja! Lähetä ideasi oman paikkakuntasi nuorisovaltuustolle tai lisätä sen https://www.nuortenideat.fi -sivustolle.

3) Keskustele kaverisi kanssa: Haluaisitko itse olla mukana vaikuttamassa kotipaikkakuntasi nuorten asioihin? Kiinnostaako nuorisovaltuuston toiminta sinua?